mail ons

Winnaar Lemster Bokking 2018

Vrijdagavond is in de Hervormde Kerk van Lemmer tijdens het evenement "Nazomeren in Lemmer" De Lemster Bokking uitgereikt. Uit handen van burgemeester Veenstra van gemeente de Fryske Marren ontving plaatselijk belang Oosterzee de prijs voor de restauratie van het gemaaltje aan het Tjeukemeer nabij Oosterzeeburen. De jury, onder leiding van Hus en Hiem directeur Marc Visser, had vooral grote waardering voor de groep vrijwilligers die dit mooie monumentje redde van de sloop en het met liefde opknapte. Deze prachtige plek langs het Ludo van Hamelpad kreeg door hun inzet zelfs een nieuwe functie als ontmoetingsplek en vogelkijkhut en het is inmiddels altijd open voor bezoekers. De vrijwilligers zorgen dat het er altijd spik en span is.

 

De Lemster Bokking is een tweejaarlijkse prijs die door stichting Dorpsbehoud Lemsterland wordt uitgereikt aan een instelling of persoon die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor het behoud of herstel van historische dorpsgezichten in de voormalige gemeente Lemsterland.

 

Naast plaatselijk belang Oosterzee was ook gemeente de Fryske Marren genomineerd voor de restauratie en reconstructie van het huisje met havenlicht op de Westhavendam in Lemmer. Mede dankzij de inzet van vele verontruste Lemsters zag de gemeente het belang in van deze historische plek, bij de Lemsters bekend als het Eintsje fan'e Daam.

 

Dat deze plek veel betekent voor de Lemsters bleek wel uit een voordracht op deze avond van Tineke Warringa-Kuipers en Stoffel Zandstra. Zij brachten een compilatie van de anekdotes en gedichten die waren ingestuurd na een oproep van Stichting Dorpsbehoud Lemsterland. Op 't Eintsje' ontstonden liefdes, werd stiekem het zwemmen geleerd en wachtten kinderen hun vaders op die terug kwamen van het vissen. Lief en leed werd er gedeeld, getuige ook de vele initialen die zijn gekerfd in het bakstenen huisje. De herinneringen en belevenissen van het gewone leven en ook dood op "us Eintsje" maken bij velen ondanks, of misschien wel dankzij hun alledaagsheid emoties los. Wie de verhalen en gedichten wil nalezen kan dit doen door onder aan dit bericht de bijlage open te klikken.

 

Naast de Lemster Bokking werd door de stichting Dorpsbehoud Lemsterland een erespeldje uitgereikt door voorzitter Wesselius aan Peter van den Brandt uit Lemmer. Hij zet zich al jaren op vele manieren in voor het erfgoed van Lemmer. Zo maakte hij zich verdienstelijk door zijn minutieuze gravenonderzoek op de monumentale oude begraafplaats van Lemmer en fotografeert hij met een niet te stuiten enthousiasme het dorpsgezicht van het huidige Lemmer bij restauraties en andere bouwactiviteiten. De website spanvis.nl zal hier in de nabije toekomst erg blij mee zijn als we ons afvragen: Hoe was het ook al weer vóór de verbouwing? Dan gaat de tijd toch sneller dan je denkt en hebben we gelukkig de foto's van Peter van den Brandt nog.