mail ons

Stroffelstiennen in Lemmer

Stroffelstiennen voor Sarah, Jozeph en Jantje

Stolpersteine, Struikelstenen, Stroffelstiennen zijn steentjes van 10 bij 10 centimeter. In het messing staan namen en gegevens gegraveerd van mensen die in de oorlog zijn vermoord door de nazi's.

Dat we even aan ze denken, aan die mensen die Adolf Hitler uit de geschiedenis had willen laten verdwijnen.

Wat er gebeurde, zomaar ineens bij ons in een straat, is precies wat de Duitse kunstenaar Gunter Demnig met zijn werk wil bereiken.

De stroffelstiennen worden zo genoemd, omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart. Je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.

De stroffelstiennen worden geplaatst voor Sarah Blok, Joseph Blok en Jantje Jacobs. Ze worden ook genoemd op een gedenksteen met glasplaat op de Joodse begraafplaats te Tacozijl, waarop de tekst:

                'Juster barde it by ús 1940-1945                 Fan út de Lemmer transporteare en yn Auschwitz ombrocht.                 Oantinken liedt ta ferlossing- ferjitten ta ballingskip.                 Jantje Jacobs                 Sarah Blok                 Jozeph Blok                 Moarn is 't wer earne oars.'

 

Jozeph Blok, geboren op 10 oktober 1878, was de broer van Sarah Blok, geboren op 25 juni 1876. Ze woonden aan de Nieuwburen te Lemmer. Was Jozeph iemand die je geregeld in Lemmer tegen kon komen, zijn zuster Sarah kwam bijna nooit op straat, want ze was zo goed als blind. Jozeph deed aan kleinschalige handel in vee, in oorlogstijd probeerde hij nog wat te verdienen door te venten met schuurmiddel enz. Jozeph was in het dorp actief bij o.a. de ijsvereniging en de muziekvereniging.

Jantje Jacobs, geboren op 8 november 1883, woonde aan de Duimstraat in Echtenerbrug. Ze bleef ongehuwd en was lange tijd wijkzuster bij de afdeling Oosterzee-Echten van het Groene Kruis. Op 21 december 1940 werd na een dienstverband van 22 jaar in een buitengewone ledenvergadering afscheid van haar genomen. Alom geliefd en geprezen kreeg ze bij die gelegenheid een fiets aangeboden. Net als Sarah en Jozeph werd zij van huis opgehaald. Alle drie vertrouwden erop geen gevaar te lopen, ze hadden immers geen mens kwaad gedaan...

Hun vertrouwen werd echter beschaamd. Nadat de Nederlandse politie hen had opgehaald werden ze via het doorgangskamp Westerbork naar Polen vervoerd, waar zij op 19 november 1942 in het concentratiekamp Auschwitz door de nazi's zijn omgebracht.

 

Op initiatief van de Stichting Dorpsbehoud Lemsterland worden de stroffelstiennen door Gunter Demnig geplaatst in Lemmer (28 maart 15:00 uur) en Echtenerbrug (30 maart 9:00 uur).

Twee stroffelstiennen komen te liggen in Lemmer tegenover de Apotheek de Waag aan de Nieuwburen 24. Het huis is vorige eeuw afgebroken. Nu is hier de Spar gevestigd.

In Echtenerbrug wordt één stroffelstien geplaatst bij Siro Auto's aan de Duimstraat 5.

Ook de woning van Jantje Jacobs is vorige eeuw afgebroken.